A LÁTÁS FIZIOLÓGIÁJA

A TISZTÁN LÁTÁS
Mindaddig természetes számunkra,amíg arra nem eszmélünk,hogy egyre sűrűbben könnyezik , fárad a szemünk és az eddig tisztán látott kép körvonalai is némileg el-mosódnak. Hétköznapjainkban a munkánkat és életünket segítő elektronikai eszközök előnyei mellett észre sem vesszük, hogy használatuk során mennyire túlterheljük szervezetünket, különösen a szemet.
A romló látás - eltekintve az örökletes vagy szerzett szervi elváltozásoktól -jellemzően civilizációs kórkép. A lelki terhek, a stresszes állapotok, a szem kényszerű erőltetése, a kevés pihenés, kialvatlanság egyaránt rongálhatják a születéskor kapott jó látást.
A környezetünkből érkező információk 80%-a a szemen keresztül kerül az agyba, így annak fontosságát már csak akkor kezdjük értékelni amikor a látás romlását észleljük.


A LÁTÁS FIZIOLÓGIÁJA

A látás egy rendkívűl bonyolult folyamat. A szemet elért fénysugarak nagy sebességgel haladnak át a szaruhártyán. A szemlencse domborulatán megtörve tovább jutnak az üvegtesten át és a szemfenék ideghártyájánál elérik a látásfoltot. Ez egy kb.1,5-2nmm nagyságú hely,az éleslátás keletkezésének területe.

Az itt fókuszálódott fénysugarak impulzusait a fényérzékeny receptorok biokémiai információkká alakítják, amelyek a látóidegen kereszetül az agy látócentrumába kerülnek. Az információk itt összerendeződve éles képként válnak láthatóvá. (1.ábra)

Rövidlátás esetén a fénysugarak a látópont előtt fókuszálódva érik el az éleslátás helyét.(2.ábra)

Távollátáskor a látópont mögött gyűlnek össze a fénysugarak, "túlfutnak" az éleslátás helyén. (3.ábra)

 

Ahhoz,hogy pontosan lássuk ami a szemünk előtt van,végig kell "pásztáznunk" a teljes képet. Ez a szemgolyók ide-oda mozgatásával,pici ugrásokkal történik,így mindig a kép más-más pontjáról irányul-hatnak az információ hordozó fénysugarak a szembe.

Normális körülmények között az ide-oda ugráló szemmozgást 50-szer tesszük meg másodpercenként. A látás élessége nagyban függ az ugrások gyorsaságától.

A szem látóterébe kerülő új tárgy esetén az agy a szem fókuszát előre és hátra mozgatja mindaddig míg az optimális élességet megtalálja. Amennyiben ez nem sikerül, a szemizmokat a kiindulási állapotban hagyja, előidézve a homályos látást. Mindezt az esetek többségében az elernyedt,ellustult szemizmok okozzák.

A szemnek nagy szüksége van a tornára,a lazulás-feszülés ritmikus változására. A látásromlás korrigálására a legelterjedtebb módszer a szemüveg lencse, amely az egyébként is lusta szemizom helyett fókuszálja a szemet.

A század elején Dr.Bates amerikai orvos bebizonyította, hogy a szem normális működése visszaállítható. Erre több világszerte ismert szemtréninget ajánlanak a szakemberek(Koplakov-, Schneider módszer) melyet idő, türelem és akaraterő hiányában igen kevesen alkalmaznak.

"A www.szemtrener.hu oldal teljes tartalma a VISION FIX szemtrénerre vonatkozik és teljes egészében a Sch-Mici Bt. tulajdona!
A tartalom engedély nélküli másolása jogi következményeket von maga után!"Sch-mici Bt. HUNGARY
7628 Pécs Andrássy u. 30.
Vision Fix - Szemtréner