Szem edzési alapgyakorlatok.

Az első két gyakorlatot a VISION FIX szemtréner nélkül kell elvégezni.

1. Gyakorlat. A szem pihentetése. Hunyja be a szemét, lazítson, és képzeljen el magának valami kellemeset!

2. Gyakorlat. A szem eltakarása tenyérrel (palming). Hunyja be szemét, és takarja el mindkét kéz tenyérével, az ujjakat a homlokon keresztbe téve! Igyekezzen elképzelni teljes látókörét fekete színben! Azután képzelje el a következőt: ".tengerbe dobtak egy fekete labdát, amelyet elsodor az apály, és minél távolabbra kerül, annál kisebbnek és kisebbnek látszik, a labda mindvégig fekete marad ." Sikerült?

Vegye fel a VISION FIX szemtrénert!

3. Gyakorlat. Álló helyzetben, nézzen maga elé 2-3 másodpercig, utána helyezze el a jobb kéz egyik ujját az orral szemben 25-30 centiméterre a szemtől, és tartsa tekintetét az ujj hegyén 5-7 másodpercig, ezután engedje le a kezét (ismételje 10-12 szer)! Ez a gyakorlat levezeti a szem fáradtságát és javítja a közel látását.

4. Gyakorlat. Ülő helyzetben. Erősen hunyorítson, aztán nyissa ki a szemét (8-10 szer)! Forgassa a szemét jobbra-balra (6-8 szer)! Nézzen egy ceruza hegyére, közelítse 5-7 centiméterre az orrához, később távolítsa el (6-8 szer)!

5. Gyakorlat. Álló helyzetben. Nyújtsa ki előre a kezét, arc középvonal szinten, és nézzen az ujja hegyére! Lassan közelítse az ujját, a szemét az ujjhegyen tartva, amíg ketté nem válik! Végezze el a gyakorlatot 6-8 ismétléssel! Ez a gyakorlat javítja a közel látását.

6. Gyakorlat. Álló helyzetben . Emelje a jobb kéz egyik ujját az arc középvonal szintjére, 25-30 centiméterre a szemtől, és mindkét szemmel nézzen 5-7 másodpercig az ujja hegyére! Takarja el a bal szemét a bal kéz tenyérével 3-5 másodpercre, aztán vegye le a tenyérét, és nézzen előre mindkét szemmel 3-5 másodpercig! Emelje a bal kéz egyik ujját az arc középvonal szintjére 25-30 centiméterre a szemtől, és mindkét szemmel nézzen 5-7 másodpercig az ujja hegyére! Takarja el a jobb szemét a jobb kéz tenyérével 3-5 másodpercre, aztán vegye le a tenyérét, és nézzen előre mindkét szemmel 3-5 másodpercig!

7. Gyakorlat. Álló helyzetben. Nyújtsa jobbra a kezét félig hajlított helyzetben! Lassan mozgassa a kézujját jobbról balra majd balról jobbra , mozdulatlan fejjel csak a szemeivel figyelje az ujjakat! Ismételje 10-12 szer! Ez a gyakorlat erősíti a szemizmok vízszintes működését és továbbfejleszti azok koordinációját.

8. Gyakorlat. A jelölt ablaküveg feladat. Üljön az ablakkal szemben 30-33 centiméterrel az ablaküvegtől! A szem magasságban fessen 2-3 mm-es kör alakú jelet az ablaküvegre! Nézze 3-5 másodpercig a jelet, ezután 6-10 másodpercig az ablakon keresztül távolban levő különböző tárgyakat (épületeket, fákat) nézzen ,és igyekezzen összpontosítani a tárgyak részleteire ! A gyakorlat időtartalmát folyamatosan növelje : az első három napban 3 perc, a következő három napban 5 perc, majd 7 perc!

9. Gyakorlat. Képzeletbeli feladat. E gyakorlathoz szükséges különböző méretű betűhalmaz, amely táblázatszerűen el van helyezve 3-5 méterre a figyelőtől. A betűknek fekete színűeknek kell lenniük, Pl. újságokból kivágott fehér lapra ragasztott betűk .
Nézze közelről a táblázat legnagyobb betűjét! A betű egy része feketébbnek látszik a másiknál. Fokozatosan takarja a betű világosabb részét, csökkentse a fekete rész méretét az Ön ellenőrző táblázata legkisebb méretű betűjéig. Az emlékezetében megjegyezve a legnagyobb betű képét, nézzen a kisebb betűre 3-5 centiméter távolságról és képzelje el, hogy az feketébb a táblázaton lévő legnagyobb betűnél! Ha meg tudja ezt tenni, abban a pillanatban Ön meglátja az alsó sorban álló betűket.
Vegye le a szemtrénert!

10. Gyakorlat. Ülő helyzetben gyorsan kacsintgasson 1-2 percig! Ez serkenti vérkeringést. Hunyja be szemhéját, és masszírozza az ujj segítségével! Ismételjen 1 percen keresztül! Ez a gyakorlat lazítja a szemizmait és serkenti a vérkeringést.

Prof.Dr.Nikolai Pashteav
igazgató

"A www.szemtrener.hu oldal teljes tartalma a VISION FIX szemtrénerre vonatkozik és teljes egészében a Sch-Mici Bt. tulajdona!
A tartalom engedély nélküli másolása jogi következményeket von maga után!"

 Sch-mici Bt. HUNGARY
7628 Pécs Andrássy u. 30.
Vision Fix - Szemtréner